Flere barn overlever

Denne bloggposten kunne ha hatt en annen overskrift. Jeg kunne ha skrevet at hver dag dør 24.000 barn eller at hvert år dør 8,8 millioner barn under 5 år. Det hadde også vært sant. 

Barne rett til liv og helse er helt grunnleggende. Hvert barn som dør er en tragedie. Det er ett barn for mye. Allikevel synes jeg det er grunn til å fokusere på det som er positivt. Tusenårsmål (MDG) nr. 4 sier at dødeligheten for barn under 5 år skal reduseres med to tredjedeler innen 2015, sammenlignet med 1990. Det året døde 34.000 barn hver dag. Hver dag dør altså 10.000 færre barn enn i 1990. Det er det grunn til å glede seg over.

Allikevel må vi arbeide for at mange flere barn skal få oppleve sin 5. bursdag. Det er tankevekkende at de viktgste årsakene til barnedødelighet er det ganske enkelt å gjøre noe med. Blant de viktigste grunnen til at så mange små barn dør er: diare, malaria og spedbarnsinfeksjoner

De viktigste tiltakene som har bidratt til å redusere barnedødeligheten siden 1990 er i følge UNICEF:

 • Meslingevaksiner
 • Myggnett som reduserer faren for malaria
 • Vitamin-A tilskudd
 • Rent vann og bedre hygiene
 • Fullamming de første 6 måneder av barnets liv

UNICEF, som er verdens største enkeltinnkjøper av vaksiner, har reduksjon av barnedødelighet som et av organisasjonens viktigste satsingsområder. 50% av UNICEFs midler brukes innenfor dette området.

Nå er landet Niger i Vest-Afrika igjen rammet av en tragisk sultkatastrofe. Barn rammes alltid hardest av katastrofer, sult og nød. Det kan vi ikke stille oss likegyldige til. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelp noen. I sommer håper jeg mange vil hjelpe oss å hjelpe flere barn ved å bli UNICEF-faddere.

Reklame

One response to “Flere barn overlever

 1. VG: «Halve Niger kan sulte ihjel»

  -ikke helt det samme som; FN: «7,1 millioner mennesker står i fare for å oppleve matmangel»

  Det er en stor forskjell på å være sulten, og sulte i hjel!!

  THE FAMINE SCAM!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s