Branding: Ikke alle er Nelson Mandela

De fleste markedsførere som  arbeider med sine kommunikasjonsplattformer er opptatt av hvilke verdier eller «personlighetstrekk» som skal karakterisere merkevaren man jobber med. Millioner av kroner brukes for å etablere og forsterke disse attributtene.

I sitt innlegg «Create a Nelson Mandela Brand» skriver Dan Burrier om dette på Harvard Business Review sin nettside. Uansett hvilken merkevare, selskap, kategori eller produkt er de vanligste personlighetstrekkene man ønsker seg ifølge Burrier ærlighet, tilgjengelighet, innovativ, samarbeidsvillig, troverdig, positiv etc. Slik vil alle være. Sagt på en annen måte: ønsker man å bli et unikt brand, er det ikke tilstrekkelig å jobbe med en slik liste av ønskede personlighetstrekk.

Burrier forteller om et artig «eksperiment» han har gjentatt flere ganger. Han ba forsamlingen han snakket til om å beskrive Nelson Mandela. Han fikk raskt en liste med nesten 30 adjektiver som omtenksom, modig, altruistisk, fredselskende, klok, kjærlig osv. «Problemet med denne listen», sa han til forsamlingen «er at den både beskriver Nelson Mandela og vår kollega Frank. Frank er en omtenksom, klok, kjærlig og fredselskende far. Men, med all respekt for Frank, han er ikke Nelson Mandela.» Deretter spurte Burrier forsamlingen hva Nelson Mandela står for. Svaret på dette var unisont: frihet!

På denne måten får Burrier frem et godt poeng om merkevarebygging: Det er forskjell på en merkevares unike grunn til å finnes og en liste med attributter. Vellykkede merkevarebyggere finner frem til brandets grunnleggende verdi. Hva bedriften grunnleggende sett gjør og hvorfor. Hva er grunnen til at de som jobber med brandet gidder å stå opp om morgenen? Hva er svaret på det store «hvorfor»? For Mandela var det frihet. Hva er det for deg? Hva er det for merkevaren du jobber med?

Reklamer

One response to “Branding: Ikke alle er Nelson Mandela

  1. Meget innsiktsfullt, men poenget med å bruke Mandela for å vise hvordan du finner frem til kjerneverdien/konseptet ble ødelagt av at han ikke sto for frihet, men for likeverd.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s