Kontroll med innsamlinger

Rainbow Care Foundation er en ny stiftelse som angivelig skal samle inn penger til et planlagt barnehjem i Thailand. Aftenposten har gjennom flere artikler påvist at initiativtaker Torje Gulbrandsen etter all sannsynlighet dessverre holder givere og unge innsamlere for narr.

Som Aftenposten påpeker kan hvem som helst starte innsamlinger i Norge. Desto viktigere er det for givere å være klar over at det allikevel finnes kontrollordninger, og at de bør nøye seg med å gi penger til organisasjoner og aksjoner som har tilfredsstillende rutiner på plass.

I mange år har Stiftelsen Innsamlingskontrollen (IK) ivaretatt kontrollfunksjonen i det norske givermarkedet. De aller fleste seriøse organisasjoner er medlem i IK og givere bør forsikre seg om at organisasjonen er med i IK før de gir økonomiske bidrag. Nylig etablerte også Innsamlingskontrollen Innsamlingsregisteret. Registeret skal øke de registrerte organisasjonenes troverdighet og sikre giverne innsikt i hvordan innsamlede midler forvaltes. Registeret gir deg nærmere informasjonen om organisasjonenes bakgrunn, mandat og styrende organer. Du finner også nøkkeltall siste års regnskap.

Sammenlikning av organisasjonenes regnskap kan gi nyttig informasjon. Særlig bør giverne sikre seg at en akseptabel andel av innsamlede midler går til formålet. Samtidig gir det en nødvendig forståelse for at det faktisk koster å samle inn penger til gode formål og å administrere bruken av innsamlede midler. Det er få som opplever at bidragene daler fra himmelen, men fortsatt er det for mange givere som har urealistiske forventninger til hvor lite det skal koste å samle inn bidrag til gode formål Av erfaring vet jeg at det lett koster 1 krone å samle inn 3. Retningslinjene fra Innsamlingskontrollen avspeiler også dette. Maks 35 % av innsamlede midler kan over tid (3 år) gå til innsamling og administrasjon.

Når givere sammenligner organisasjonenes «administrasjonsandel» bør de allikevel være klar over at det er fort gjort å sammenlikne «epler og pærer». Flere organisasjoner med en betydelig andel offentlige bidrag har nok dessverre en tendens til å slå seg på brystet og skryte over lav administrasjonsandel. Dette er urimelig. Alle bør være klar over at det er utrolig mye billigere å samle inn (søke på) offentlige midler enn å samle inn penger i det private givermarkedet. Det er derfor mye mer interessant å se hvor stor andel som brukes til å samle inn private midler enn å sammenlikne andel av totalinntekter som går til adm. og innsamling.

Min oppfordring til alle er: Gi rause bidrag til seriøse organisasjoner men vær kritiske når det gjelder kontroll med innsamling og rapportering. Er organisasonen med i Innsamlingskontrollen kan du sannsynligvis sove trygt.

:::

Andre organer som organiserer innsamlingsbransjen i Norge:

Norges Innsamlinsråd (tidligere FIO)

Stiftelsen Soria Moria

Reklamer

4 responses to “Kontroll med innsamlinger

 1. Jeg er på sett og vis positiv til en slik kontroll, men det er nok ikke noe som passer for alle organisasjoner eller innsamlinger.

  I fjor arrangerte Hjelpekorpset vårt innsamling. Totalt fikk vi da inn ca 35.000 kr og vi hadde da utgifter på ca 3000 kr (avisannonser og kjøreutgifter). Hadde vi registrert oss i IK hadde det gått med 6500 kr ekstra. Dette virker jo litt mot sin hensikt, når målet er å få NED kostnadene til administrering av innsamlingsaksjoner!

  Så for vår del er det nok relativt uaktuelt å registrere seg, også for fremtidige innsamlinger…

  • Hei Sven-Ove,
   Synes du har et godt poeng. Hvis kontrollen blir så dyr at pengene forsvinner til dette, blir det jo for dumt.
   Interessant nok skrev også Aftenposten i helgen at det kun er naturlig at innsamlinger av mer enn ca kr 30.000 underlegges slik kontroll. De skriver at for mindre, lokale innsamlinger vil normalt den sosiale kontrollen i nærmiljøet være vel så sterk som formell kontroll.

 2. Christina

  Jeg har nettop fått min bøsse fra Rainbow Care Foundation. Vi skal etter planen samle inn penger der prosentene vi får vil gå til russebussen vår. Vi har nettop fått med oss alle artiklene som står om denne organsisasjonen, og vi sitter med en dårlig følelse i magen hele gjengen. Dette er svindel på bekostning av folk som tror de gjør noe godt, og det er helt skandale. Min bussgjeng kommer ikke til å gå med disse bøssene, vi føler oss lurt.

  • Hei
   Det finnes mange flinke og ærlige idealister – også i mindre organisasjoner og innsamlinger – men generelt er det nok tryggest å samarbeide med større organisasjoner, og i hvert fall organisasjoner som har etablerte kontrollrutiner og skikkelig regnskapsføring og revisjon. Helst bør organisasjonen også være medlem av Innsamlingskontrollen.
   Lykke til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s