Kjære Siv,

Gratulerer med ny tittel! Tittelen «leder» kler deg vel så godt som «formann», og når selv ikke Høyre heter Høire er det vel på tide med en forandring…

Apropos forandring: Det er utrolig hvordan SV har forandret seg. Nå har de finansministeren i Norge. En finansminister som forsvarer handlingsregelen og en ansvarlig økonomisk politikk. Det er ikke mange år siden SV nektet å ha balanse i sine alternative budsjetter. Jeg vil tro det var utsiktene til regjeringsmakt som disiplinerte partiet i årene før 2005-valget. Det er pussig at en lignende forandring ikke har funnet sted i Frp. Ditt parti nekter fortsatt å forholde seg til de økonomiske rammer resten av Stortinget forholder seg til. Jeg skulle ønske det var anderledes. Det hadde gjort det lettere for oss som gjerne skulle hatt en bred borgerlig allianse å møte velgerne med.

Siden valget i 2005 har allikevel Høyre forandret sin holdning til samarbeid med Frp.

30. november 2005 kunne vi lese i Aftenposten at Høyres leder åpnet for regjeringssamarbeid med Frp. Høyres landsmøte har bekreftet det samme. På årets landsmøte gjorde Erna Solberg det også klart at det er mulig å se for seg en ren H/Frp-regjering. Høyre lukker ingen dører. Som Dagens Næringsliv skrev etter Høyres landsmøte, er Høyre det eneste partiet som uten forbehold lover at det vil skifte ut den rødgrønne regjeringen.

Nå lurer jeg på hvor Frp egentlig står.

Kan Frp, på samme måte som Høyre, garantere at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering? Jeg skjønner også at et sterkt Frp helst vil i regjering. Det vil Høyre også. Jeg forstår også at du gjerne vil bli Statsminister. Men styrkeforholdet mellom partiene og hvilke regjeringskonstellasjoner som er mulige skal først velgerne uttale seg om. Jeg oppfatter at Frp ikke har alle dører åpne. Er det riktig? Til nå har dere sagt at Frp kun kan støtte en regjering dere selv er med i. Den slags ultimatum nekter Høyre å stille til velgerne. Her trengs det en avklaring fra Frp. Kan du garantere at en stemme til Frp uansett ikke skal være en stemme til fortsatt Jens Stoltenberg som statsminister? Jeg håper det.

God valgkamp.

Hilsen

Øystein E. Søreide

PS: Du kan godt gi dine fylkesledere et hint om at i forhandlinger hender det man må inngå kompromisser.

3 responses to “Kjære Siv,

 1. Tilbaketråkk: Frps landsmøte « Øysteins Blogg

 2. Arild Erland

  Kjære Øystein
  Har Høyre gitt noen klare signaler til Venstre og KrF om at de har et ansvar for å få en borgerlig regjering? Har ikke Siv Jensen sagt at hun er villig til å snakke med alle, som Høyre? Eller er dette et ansvar som kun ligger på FrP? Er det ikke Venstre og KrF som har sagt de ikke vil samarbeide med andre enn Høyre? En av oss har misforstått noe alvorlig her. FrP har sagt at de ikke støtter en regjering de ikke er en del av som du også skriver. Men det er noe helt annet. Når det blir FrPs ansvar at V og KrF ikke vil samarbeide om å få en borgerlig regjering, blir det lett patetisk. Det er i virkeligheten V og KrF som er premissleverandørene. FrP sier bare at de ikke støtter noe de ikke er en del av. Det kan vel ikke være så vanskelig å forstå? Eller mener du på fullt alvor at et parti med 25-30 % oppslutning, skal være et støtteparti for tre partier som er mindre enn det tilsammen? Kanskje på tide å ta seg en tur ut blant vanlige mennesker å realitetsorientere seg litt?

  Det er ikke rart vi mister velgere. Jeg tror mange ganger dere politikere lever i et parallelt univers hvor ting er litt forvridd.

  I siste periode med Bondevik 1-2 og FrP som fødselshjelp, gikk Bondevikregjeringen til AP et år (2004?) for å få igjennom budsjettet. Så mye var FrPs fødselshjelp verdt. En gikk heller til fienden enn å komme FrP i møte. Hva kaller du slikt? Er det underlig at FrP er tilbakeholdne. Er det noe parti som har måttet stole på egne krefter, så er det vel FrP. De er vel sammen med de Røde det partiet som har gått en alene gang igjennom det politiske landskapet lengst. FrP blir tatt inn i varmen når de trenges som støtte, men får glatt en kald fot i r… når avstemmingen er ferdig.

  Jeg hørte på Siv Jensen i Dagsnytt 18 etter hennes tale, og hun var vel ganske klar på at velgerne skulle si sitt før noen diskusjoner om regjering eller fordeling av poster ble aktuelt.

  Kanskje det du skriver er ganske enkelt en historie for å tilfredstille Høyrevelgere som kan nikke og si at det var godt skrevet? Jeg er Høyrevelger og synes ikke dette var godt skrevet, ei heller særlig reflektert. Det er nokså åpenbart at du misliker å forholde deg til at FrP er en viktig ingrediens, om ikke den viktigste for en borgerlig regjering. Den lett nedlatende tonen i det du skriver, bare understreker hvor surt dette er. Om jeg var FrP’er ville din blogg vært en bekreftelse av at et samarbeid vanskelig kan bli noe av, da Høyre bare motvillig dras inn i dette. Det blir nesten som et tvangsekteskap.

  Det er leit at du har en slik sentral rolle i det partiet jeg stemmer på.

 3. Venstre og Krf har helt klart også ansvar for å sørge for at borgerlig flertall = borgerlig regjering. Var naturlig å konsenterer seg om Frp når de har landsmøte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s