Hvorfor tapte John McCain?

Fordi motstanderen het Barack Obama? Noen vil si at svaret er så enkelt, og kanskje er det ikke vanskeligere? Kanskje var Obama «the One», som Oprah Winfrey kalte ham, og en motstander det knapt var mulig å slå. Men, sannsynligvis er det også mulig å finne noen svar ved å studere kandidaten John McCain og hans kampanje. Det har staben i Newsweek gjort.

Obama - "the One"?

Obama - "the One"?

Resultatet av arbeidet til 7 Newsweek-reportere, ført i pennen av Evan Thomas, er boken «A long time coming». For alle som er opptatt av politikk og valgkamp er dette fasinerende lesing. I bytte mot løfte om å holde sine historier konfidensielle til etter valgdagen, fikk reporterne unik tilgang til kandidatene, deres familier og kampanjeorganisasjoner. Vil du lese mer om Clinton-kampanjen, som stadig var i krig med seg selv, eller hvorfor Obama var best både på organisering, finansiering og mobilisering kan denne boken varmt anbefales. Den gir også noen gode hint om hvorfor John McCain tapte. Jeg skal stikkordsmessig forsøke å trekke frem noen sentrale momenter om McCain-kampanjen fra boken. Utvalget og vektleggingen står for min regning, og det er ikke sikkert forfatteren vil være enig med meg. Allikevel tror jeg det er noen lærdommer her:

 • McCain trivdes ikke som «front-kandidat». Første gang han gikk gjennom valgkampkontoret skal han ha sagt «It`s awfully big». I motsetning til i 2000, da han var en av republikanernes jokere, var han nå Republikanernes presidentkandidat, men han ble nok heller aldri noen favoritt hos partiets «establishment».
 • Han lyktes ikke å samle inn nok penger. De fleste politiske kampanjer i USA kan regne med å få inn minst 80% av lovede bidrag. McCain-kampanjen fikk inn under halvparten.
 • Svak ledelse. I boken kan vi lese at i løpet av 2007 utviklet McCains kampanjehovedkvarter seg mer og mer til et «ormebol». Sentrale personer i kampanjeledelse var i stadig krig med hverandre,  beskyldte hverandre for at det gikk smått med kampanjen, og McCain tok ikke tilstrekkelig fatt i problemene. McCain-kampanjen gjorde også en rekke mindre vellykkede angrep på motstanderne som ikke var forankret på toppen.
 • Uklare kommandolinjer i kampanjen – og vi kan lese at McCain også regelmessig lot være å følge «linjen». Dette skapte både frykt og frustrasjon i kampanjen. McCain var stadig på telefonen med «dissidenter» som var i opposisjon til kampanjeledelsen, med betydelig uro som naturlig følge.
 • Kampanjen hadde et uavklart og tildels uryddig forhold til pressen. Mens McCain selv fant stor glede i direkte kontakt med journalister – det var ikke uten grunn han på Republikanernes konvent i 2004 kalte dem «my base» – hadde flere sentrale kampanjemedarbeidere et mildt sagt anstrengt forhold til pressen.
 • McCain var ikke tilstrekkelig i stand til å motivere og vise interesse for sine nærmeste medarbeidere. Dette eksemplifiseres blant annet med at han som regel vær mentalt fraværende og viste klare tegn på kjedsomhet i interne ledermøter. Han meget varierende humør var også en stor utfordring. Når humøret var dårlig gjorde han ingen stor innsats for å skjule dette – verken internt eller eksternt.
 • Manglende vilje til forbedring. McCain er ingen naturlig taler, men historien har flere eksempler på politikere som har vist vilje og evne til å lære og utvikle seg. Denne viljen var begrenset hos McCain. Han ville ofte ha seg frabedt at rådgivere skulle fortelle ham hva han måtte gjøre…
 • Manglende evne til å holde seg til hovedbudskapet. Newsweek-reporterne beskriver hvordan McCain gjerne avvek fra manus. Dersom han ikke likte innholdet i talen (skrevet av en taleskriver) kunne han finne på å sabotere sin egen tale.
 • Svak og tilfeldig organisering. McCain spøkte selv i ironiske ordelag om «the well-oiled machine we have here on this campaign».

Det er selvsagt urettferdig å konsentrere seg om svakheter i McCain-kampanjen. Allikevel tar jeg meg den friheten her. Det må dog sies at boken også gir en interessant beskrivelse av kampanjens imponerende «comeback» som sikret McCain den republikanske nominasjonen.

På tross av svakhetene beskrevet over er det godt mulig at hovedforklaringen på McCains tap simpelthen er at han hadde den ublide sjebnen å være motstander til «the One» – Barack Obama.

Reklamer

3 responses to “Hvorfor tapte John McCain?

 1. God oppsummering. Den kanskje aller viktigste årsaken til McCains tap er George Bush og GOPs særs svake standing etter 8 år med politikk som ikke har gitt ønskede resultater.

  Det var også en av grunnene til at McCain i det hele tatt ble valgt. At han hadde en historie hvor han distanserte seg ved enkelte anledninger fra partiet og Bush-adm. McCain ble faktisk valgt i primaries ved hjelp av independent – og er såvidt jeg vet den eneste kandidaten som noengang har blitt valgt uten å ha støtte av «THE BASE» (dvs folk som selv beskriver seg som Konservative eller Republikanere). Dette mye fordi McCain var langt på vei den eneste Republikaneren som hadde sjanse til å vinne i det politiske klimaet i USA som preget valgkampen.

 2. Takk for god og innsiktsfull kommentar, Eirik.

 3. Syntes det som står om manglende evne til å få inn penger var litt pussig (med mindre det relaterer til primærvalget, men det vant han jo) Siden McCain aksepterte offentlig finansiering i General Election var det jo der på forhånd satt et tak på hvor mye han hadde lov til å bruke i løpet av kampanjen – atskillig mindre enn det Obama som ikke tok imot offentlig støtte klarte å samle inn.

  Den store tabben når det gjaldt økonomibiten var vel at man i det hele tatt aksepterte off. finansiering (noe neppe noen presidentkandidater kommer til å prøve igjen med første).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s