Den internasjonale Saladindagen

Ifølge Dagsavisen foreslo den norske forfatteren Thorvald Steen i 2008 en internasjonal Saladindag. Dagen ble 4. mars, og Litteraturhuset i Oslo markerer den muslimske hærføreren i flere dager.

Mange skandinaviske lesere har blitt kjent med den kurdiske, muslimske herføreren Saladin (1137-1193) gjennom Jan Guillous roman «Tempelridderen». Guillous helt, Tempelridderen Arn, møter dødsfienden Saladin til et nattlig måltid, og leserne får presentert et meget sympatisk bilde av den sagnomsuste krigeren.

Men, Saladin (Sala ad-Din) er altså ikke bare en romanhelt, men en høyst reell historisk person. I 1187  inntok Saladins hær Jerusalem (Al Quds). I seg selv var kanskje ikke dette oppsiktsvekkende. Det som gjør at Saladins navn fortsatt lyser i historiebøkene er måten han gjorde det på: I stedet for å ta hevn over korsfarerne proklamerte han tilgivelse, frihet for slavene og at verken jøder eller kristne skulle drepes. Mange mener at Saladins forsonende linje fortsatt har mye å lære oss, ikke minst om hvilken holdning som burde anlegges i Midtøsten-konflikten. En Saladindag synes å være en god ide.

Hvis du ønsker å bli bedre kjent med Saladin, kan følgende kilder være gode utgangspunkt, i tillegg til Guillous roman: Store norske leksikon på nett, Torvald Steens roman «Kamelskyer» og Tariq Alis roman «The book of Saladin»,

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s