Fremmedfrykt flytter velgere

Dagsavisens Arne Strand skriver i dag under overskriften «Apartheid på norsk» at Frp i 20 år har levd godt på nordmenns fremmedfrykt.

Frps grove spill på frykten for islam er ifølge Vårt Land også forklaringen på at Frp går frem over 6 prosentpoeng i en måling utført av Norstat. I samme artikkel forklares Høyres svake oppslutning med at velgerne ikke likte at Per-Kristian Foss slo tilbake mot Siv Jensens påstander om «snikislamisering».

Når det gjelder Høyres utfordringer er nok forklaringen mer sammensatt enn som så, men som Arne Strand påpeker i sin leder er det allerede over 15 år siden valgforskerne Henry Valen og Bernt Aardal dokumenterte at så mange som 25% av norske velgere har fremmedfrykt som en vesentlig motivator ved valg av parti.

Høyre på sin side er et parti som tror på verdien av mangfold og som nekter å bli med på andre partiers tenstens til gruppetenkning. Det er muligens en klisje, men en god sådan: «En drittsekk er en drittsekk, uansett hudfarge.»

Om Høyre så skulle falle under 10% på målinger, får vi heller gjøre det, dersom det er en konsekvens av at vi nekter å spille på folks fremmefrykt. Det får vi heller overlate til andre. Høyre på sin side må presentere en tydelig, men balansert integreringspolitikk som er basert både på respekt for enkeltmennesket og troen på mangfold som en positiv verdi. Samtidig skal det selvsagt stilles krav til den enkelte, men det er et uttrykk for respekt og tillitt – ikke frykt.

2 responses to “Fremmedfrykt flytter velgere

  1. Jeg har vanligvis svært lite til felles med Høyre, men akkurat i denne saken, er det få som jeg er så enig med som nettopp Per Kristian Foss – han sier det knapt SV- eller Rødt-politikere tør å si, av frykt for å bli offer for Siv Jensens neste angrep.

    Da får vi bare håpe at Høyre omsetter dette i praktisk politikk. I land etter land – Sverige, Frankrike, Østerrike, Sveits, Nederland osv. – har de borgerlige partiene enten valgt å samarbeide med sosialdemokratene eller gått inn for en løsning med mindretallsregjering for å unngå at Frp-lignende partier kommer til makta. Venstre og KrF har begge vært klare her, selv om praksisen i Oslo og, for KrFs del, også Bergen, tyder på det motsatte.

    Men hvis Foss faktisk mener det han sier, må han ta konsekvensen og si at det er uaktuelt å bidra til en regjering med Frp. Da kan Siv Jensen bare bli så sint hun vil, men trusselen fra ytre høyre vil være avverget, trolig for godt. Jeg skal ikke påstå at jeg da kunne vært troende til å stemme Høyre, til det står partiet for alt for gale verdier for min smak, men det ville uansett vært en stjerne i boka – det må da uansett være bedre for Høyre å fremstå som Jan Peder Balkenende enn som Anders Vogh Rasmussen.

  2. Tilbaketråkk: Frps landsmøte « Øysteins Blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s